Op de Chinese vastgoedmarkt is sprake van een overaanbod, hierdoor zijn de prijzen van woningen en appartementen in een neerwaartse spiraal beland. Het is zo ernstig dat in bepaalde steden de prijzen van appartementen met 20% verlaagd worden om nog kopers aan te trekken. Wanneer je net een appartement voor de volle prijs aangeschaft hebt is er wat voor te zeggen dat het een logisch gevolg is dat mensen hun geld terug gaan eisen. De nieuwe kopers hebben immers dezelfde appartementen tegen een veel langere prijs kunnen aanschaffen. De vastgoedprijzen zijn in de voorgaande jaren enorm toegenomen waarbij de prijs per vierkante meter soms tot wel 180% in prijs gestegen is.

Zeepbel

De Chinese vastgoedzeepbel is dan nu uiteindelijk uit elkaar gespat, dusdanig dat wanneer er gekeken wordt naar het grote geheel wordt er zelfs verwacht dat er weer spooksteden zullen gaan ontstaan. Dit zal enkel weer meer druk op de prijzen leggen. Het is al zo ver dat de rijke Chinees liever cash heeft dan een luxewoning, er is dus sprake van verkooppaniek. Deze paniek blijft echter niet in de bovenste segmenten van de markt hangen waardoor dit geheel een selffulfilling prophecy wordt. Meer en meer mensen zullen hun appartement gaan verkopen waardoor er alleen maar meer appartementen te koop zullen staan, waardoor het probleem enkel groter zal worden en er uiteindelijk spooksteden zullen ontstaan.

Rijke Chinees vooral de dupe

Vooral de rijkere Chinees die in vastgoed dacht te gaan handelen om snel geld te kunnen omzetten wordt met verlies bedreigd. Waar je eerder een appartement gemakkelijk weer door kon verkopen met winst, is de kans zeer groot dat het appartement nu niet verkoopt of tegen een veel lagere prijs. De vastgoedmarkt is niet het enige probleem van China, de yuan is de afgelopen week ook meer gedaald dan ooit sinds 2012, iets wat ernstige problemen in de Chinese economie aan zou kunnen gaan kondigen, en met een aantal van de Europeese markten en de Amerikaanse markt die niet heel sterk staan is dat geen goed uitgangspunt. De vastgoedmarkt lijkt een van de eerste signalen van problemen met de economie. Lees meer hier.

Dit zijn toch zorgelijke ontwikkelingen, zowel voor de vastgoedmarkt als voor de algemene economie van China. De yuan wordt als opvolger aangekondigd van de doller op de wereldmarkt maar wanneer de Chinese economie wel eens zou kunnen gaan instorten zou dit niet het geval zijn. Mocht je eraan gedacht hebben om een appartement in China aan te gaan schaffen? Ik zou het niet doen, mocht het een geval zijn van moeten, dan zou ik me erg goed laten informeren, de Chinese overheid is er geen voorstander van dat buitelanders huizen aanschaffen in China, je zult dus een kapitaal bij elkaar moeten sparen want je krijgt geen subsidie. Ook moet je in de meeste gevallen 1% aanbetalen, wanneer de koop niet doorgaat krijg je dit niet terug. Met de inzakkende markt nog een punt om goed over na te denken.