Hieronder vind je een checklist met de meest voor de hand liggende en meest vergeten dingen waar je op moet letten als je voor het eerst een appartement gaat huren. Of het nu om de kosten gaat of waar je je was kunt doen, er zijn een aantal dingen waar je op moet letten.

1. Bereken je budget

Het laatste wat je wilt is een appartement hebben wat je niet kan betalen, het is dus belangrijk dat je een budget berekend en je er aan gaat houden. Wanneer je niet weet wat je uit kunt geven kan je het volgende in acht nemen; zorg ervoor dat je niet meer dan 30% van je loon uit hoeft te geven aan je huis, dat is inclusief gas, water, licht, internet en alle andere dingen die je vast maandelijks moet betalen voor je appartement.

2. Ga na welke buurt je in wilt wonen

Je moet je veilig voelen op straat, en het moet handig zijn met je werk of een studie. Het is niet handig als je voor je werk nog uren moet reizen met de auto of het openbaar vervoer. Zoek dus een buurt uit die centraal ligt voor alle dingen die je graag doet of moet doen, zodat je niet met enorme reistijden komt te zitten.

3. Welke dingen kan je niet zonder

Wat zijn eisen die je perse aan een appartement stelt, wil je een aparte slaapkamer een badkamer met een los toilet en zo kan je nog wel even doorgaan. Houd er wel rekening mee dat je bepaalde eisen bij moet kunnen stellen om in de buurt van je dromen te kunnen wonen of om je appartement betaalbaar te houden.

4. Begin met zoeken

Wanneer je weet wat je zoekt en wat je budget is kan je gaan zoeken, wees niet bang om gewoon te informeren of om op te bellen wanneer je iets ziet wat je leuk lijkt. Maak afspraken om appartementen te bekijken zodat je zeker bent of het wel of niet wat is.

5. Zorg dat je alles goed doorleest

Wanneer je een appartement gevonden hebt, en erover denkt om het te gaan huren is het belangrijk dat je alle kleine lettertjes in het huurcontract goed doorneemt. Op die manier kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan en weet je precies waar je aan toe bent. Ga niet in zee met mensen die dit niet goed op orde hebben want wanneer je iets ondertekent waar je geen weet van hebt weet je ook niet wat er later kan gaan gebeuren. Het kan zo voorkomen dat je binnen een week op straat komt te staan in zo een geval.

6. Puntjes van aandacht

Als er huisdieren toegestaan zijn, brengt dit extra kosten met zich mee. Het is verstandig om hier op voorhand naar te informeren. De onderhoudskosten, zijn die opgenomen in het huurcontract of komen hier ook weer kosten overheen. Mag je aanpassingen doen in het appartement (een plak aan de muur hangen of een muur paars schilderen) of moet het appartement in dezelfde staat opgeleverd worden als je er weer uit gaat. Wat zijn de consequenties als je eerder uit het appartement wilt dan in het contract is aangegeven. Zorg dat je in het voren nadenkt over wat de bedoeling is, zodat je zeker bent dat je iets huurt waar je niet straks met enorme kosten komt te zitten.