Een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je een appartement gaat huren:

  • De prijs en de kwaliteit
  • De contractduur
  • De oplevering
  • Eventuele huursubsidie
  • Borg of sleutelgeld

Prijs en kwaliteit

Wanneer je op zoek gaat naar een appartement om te huren zal je zien dat de prijs en kwaliteit verhouding in veel gevallen niet overeenkomt. Laat je echter niet ontmoedigen en ga door met zoeken tot je gevonden hebt wat je zoekt, houd hier wel in je achterhoofd dat je niet op zoek bent naar een luchtkasteel; je bent op zoek naar een degelijk appartement wat goed betaalbaar is.

Contractduur

Let altijd goed op bij het huren van een appartement dat je op de hoogte bent van de contractduur, zeker wanneer je een appartement moet huren voor een korte periode moet je ervoor zorgen dat je goede afspraken maakt met de verhuurder. Het kan voorkomen dat een huurder in zijn bepalingen opgenomen heeft dat rechtelijk bepaald kan worden dat je moet blijven zitten, ofwel de huur voor de gehele periode nog moet betalen.

Oplevering

In veel gevallen kan een lage huurprijs ertoe verleiden om een huis enorm aantrekkelijk te laten overkomen. Toch kan dit ernstig tegenvallen wanneer uiteindelijk blijkt dat je zelf voor alle kosten op moet draaien. Je kunt hierbij denken aan kosten aangaande vloerbedekking, schilderen en zelfs van vernieuwingen aan de keuken of badkamer. Wanneer je toch perse een appartement wilt betrekken met dergelijke eisen dan is het een goed plan om mogelijke kosten door te berekenen, is de woning nog wel zo voordelig als deze leek?

Huurtoeslag

Bij een laag inkomen kan er sprake zijn dat je recht hebt op huursubsidie, er zijn echter veel eisen waar aan voldaan moet worden. Wanneer je deze eisen door wilt nemen om te kijken of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de huurprijs klik dan hier.

Borg of sleutelgeld

Het vragen van een waarborgsom is een vrij normaal gegeven, in de meeste gevallen is dit om eventuele kosten te kunnen dekken na afloop van de huurperiode, wanneer er geen schade is of huurachterstand zal je deze borg terug krijgen. De waarborg is in de meeste gevallen één maandhuur, wanneer er goede redenen voor zijn kan dit bedrag hoger zijn. Het bedrag mag echter nooit hoger zijn dan drie maandhuren. Sleutelgeld is een ander verhaal, sleutelgeld is een bedrag dat betaald moet worden om een woning te huren waar geen prestatie tegenover staat. Dit is verboden bij de wet. Toch komt het regelmatig voor dat sleutelgeld onder een andere naam legaal opduikt, denk bijvoorbeeld aan overnamekosten.